Glesborg

Lidt om min dejlige by: GLESBORG

I meget gamle dage hed byen Glesbourg. I 1970 ændredes navnet fra Glæsborg til Glesborg. Sådan staves navnet altså i dag!

Der bor næsten 600 mennesker i Glesborg, og tænk engang, byen er et vækstområde. I Norddjurs Kommune er det ellers kun Grenå og Auning, der er vækstområder.

Fra Glesborg er der imod vest 48 km til Randers. Imod øst er der 13 km til Grenå, og imod nord er der 6 km til Bønnerupstrand.

Glesborg er en god lille by til børnefamilier. Byen har ”det nødvendige”.

I den vestlige ende af byen er der en børneby i forbindelse med skolen. En stor idrætshal med cafeteria. Desuden flere idrætsanlæg. Håndbold ”fylder” meget i Glesborg.

I den østlige ende er der et lægehus. Midt i byen ligger butikstorvet med en usædvanlig stor Superbrugs og en Faktaforretning. Desuden en Røde Kors Genbrugsbutik og en Pizzabar.

Ikke langt fra lægehuset ligger der et næsten helt nyt plejehjem – meget moderne, og tæt ved kirken ligger Sognehuset. Midt i byen ligger det nyrenoverede forsamlingshus, som bl.a. borgerforeningen benytter.

Haveaffald og andet affald skal man ikke køre langt med, hvis man bor i Glesborg. Genbrugspladsen ligger lige ved byen.

Det kan se underligt ud, at en så relativt lille by har en så stor Superbrugs og et lægehus m.v. Forklaringen er den, at Glesborg under den gamle kommune, Nørre Djurs Kommune (1970), blev udpeget som centerby, hvor man samlede kommunens fælles kontorer, institutioner m.m. Desuden ligger Glesborg centralt midt i det store ”sommerland” med mange turister halvdelen af året. 

Lidt historie:

Byen gemmer selvfølgelig også på sin historie. Glesborg Kirke er en af de største landsbykirker på Djursland. Den kaldes af nogen for, Djurslands Domkirke. Kirken er bygget omkring år 1200, og kirkens meget kendte kalkmalerier er fra ca. år 1500. Kirkens størrelse og storhed i øvrigt skyldes tilknytningen igennem tiderne til Mejlgaard Slot.

Allerede i 1893 åbnede Glesborg Brugsforening, som i 1919 flyttede ind i den karakteristiske bygning på hjørnet af Bygaden og Hemmedvej. Her havde brugsen til huse indtil 1971.

Skråt over for ”den gamle brugsforeningsbygning” ligger den nu for længst nedlagte, Glæsborg Kro. Kroen åbnede i 1885 (se initealerne på bygningens vestgavl).Kroen lukkede i 1962.

”Forskolen” er en anden karakteristisk bygning i Glesborg, bygget i 1916. Bygningen ligger ved siden af den nuværende brugsforening. Men den første skole blev etableret i 1792.

Andelsmejeriet, A/M Nyhaab, som for længst er lukket, blev indviet i 1887. Bygningerne fungerer i dag som boliger og ligger ikke langt fra lægehuset.

Glesborg har tre små satellitbyer: Selkær, Laen og Hedegaard, som alle tre er ”næsten” sammenvoksede med Glesborg.

Fra Glesborg er der kun få km til skovene ved Hemmed og Gjerrild, ikke langt til stranden og havet ved Bønnerup – og ikke langt til det smukke Mejlgaard Gods.

                                     Velkommen til Glesborg

 

Fakta om Glesborg

Nyttige links: 

http://www.glesborgforsamlingshus.dk/

https://sogn.dk/glesborg/

http://glesborgskole.skoleporten.dk/sp